Publicat el

El Comerç Just defensa la dignitat de la dona

El 8 de març es commemora el Dia Internacional de la dona, originalment anomenat Dia Internacional de la Dona Treballadora i reconegut per l’Organització de Nacions Unides.  Amb aquest motiu, S’altra Senalla vol reivindicar el paper del comerç just en la defensa dels drets de la dona.

Tot i els canvis «profunds» i que, segons relata l’ONU, hi ha més dones treballant i participant en la societat, la violència i la pobresa segueixen obstaculitzant avui dia, arreu del món, la igualtat de gènere. La participació de les dones en la presa de decisions a tots els nivells i la seva representació segueix sent baixa, i molt poques formen part de les juntes directives d’empreses i organitzacions.

Les dones pateixen explotació, violència i abusos tant en el lloc de treball com fora d’ell, treballen moltes hores a canvi d’una remuneració baixa sense ser conscients dels seus drets i sent víctimes constants de la discriminació i violència. El Comerç Just ha demostrat que és possible produir i consumir sense explotar els Drets Humans. Que les dones són la força que mou el món, que cal visibilitzar els seus sabers i crear oportunitats per promoure el seu lideratge en les organitzacions i les seves comunitats.

El Comerç Just, des dels seus inicis, ha estat compromès amb la igualtat de gènere. I en la seva carta de principis, que totes les organitzacions d’aquest moviment han de complir, que advoca per l’equitat, la no discriminació, i la llibertat d’associació sindical.

Aquests principis estan en la línia dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible, marcats per l’ONU en la seva Agenda 2030, entre els quals trobem, en el seu objectiu 5, la igualtat entre els gèneres com a dret humà fonamental, i base necessària per aconseguir «un món pacífic, pròsper i sostenible. »

En totes les organitzacions de Comerç Just, la remuneració és igual entre homes i dones pel mateix treball, atès que l’equitat de gènere és un dels principis bàsics del Comerç Just

El compromís de l’Comerç Just amb la igualtat de gènere queda documentat, a més, en dos informes divulgatius elaborats per l’Organització Mundial del Comerç Just en 2019 i l’edició en castellà va ser a càrrec de la Coordinadora Estatal de Comercio Justo.

En el primer dels informes, titulat «Models d’activitat comercial que empoderen les dones» s’analitza el treball de diverses organitzacions de Comerç Just en diferents països (Xile, Equador, Etiòpia, Índia, Indonèsia, Kenya, Nepal i Bèlgica), en particular, de les bones pràctiques que aquestes desenvolupen en matèria d’igualtat de gènere i apoderament de les dones. Així mateix, les organitzacions plantegen els seus reptes en aquesta àrea de cara al futur. El podeu descarregar aquí

El segon informe «Igualtat de gènere i drets de les dones en l’àmbit laboral» se centra en la situació mundial a partir de la informació recopilada per l’Organització Mundial de el Comerç Just a Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina, i diverses organitzacions de Comerç Just. Així mateix s’analitzen les normes i reglaments nacionals existents relacionats amb la igualtat de gènere. L’informe es completa amb les recomanacions que realitzen aquestes entitats als governs sobre les pràctiques més necessàries i adequades per a garantir la igualtat de gènere. El podeu descarregar aquí