Publicat el

Creix el comerç just tot i la crisi. Informe Comerç Just a Espanya, 2010

La facturació total per la venda de productes de Comerç Just a Espanya ha augmentat un 24 per cent el 2010, amb un valor de 22,5 milions d’euros, respecte a l’any anterior i un 33 per cent en comparació amb 2008, malgrat la crisi econòmica, segons ha explicat el responsable de l’àrea d’Estudis de la Coordinadora Estatal de Comerç Just (CECJ) , Gonzàlo Donaire.

Durant la presentació de l’informe anual ’El Comerç Just a Espanya el 2010. Crisi, impactes i alternatives ’, Donaire ha indicat que aquest increment suposa “un augment lineal” de les vendes, “que s’han triplicat des de l’any 2000”. Així, ha apuntat que “cal relativitzar aquesta dada perquè el consum mitjà del ciutadà espanyol en articles de Comerç Just és de 0,48 euros a l’any.

Igualment, ha afegit que “Espanya encara es troba lluny de la mitjana europea”, ja que la despesa mitjana anual a Espanya és de 478 euros per cada mil habitants, mentre que la dada a Europa és “aproximadament deu vegades més gran”. A més, ha precisat que, mentre que les vendes de productes certificats han augmentat un 82 per cent en l’últim any, les vendes de les 34 organitzacions membres de la CECJ han descendit un 10,8 per cent.

Segons ha comentat Donaire, això es deu a l’existència de models diferenciats de Comerç Just i, concretament, a la presència de productes certificats pel segell Fairtrade, que certifica quins articles compleixen amb els requisits per poder incloure en aquest tipus de comerç, però que són posats a la venda per organitzacions que no pertanyen a la Coordinadora.

D’aquesta manera, i segons ha precisat Donaire, les vendes de productes certificats sota el segell Fairtrade han assolit el 2010 els 14,5 milions d’euros. En aquest sentit, el president de la CECJ, Antonio Ball, ha comentat que els productes que compten amb aquest certificat es venen per canals de distribució diferents als utilitzats per la coordinadora.

Entre els canals de distribució de la coordinadora en què es realitzen les vendes d’aquests articles es troben, segons precisa l’informe, les botigues de les organitzacions del Comerç Just (51 per cent), el petit comerç (9,2 per cent) i botigues especialitzades com les herboristeries (5 per cent). Així mateix, Ball ha explicat que la coordinadora està intentant vendre els seus articles en centres comercials o hostaleries.

ELS ALIMENTS, EL MÉS VENUT

Pel que fa als productes més venuts, Donaire ha precisat que es tracta dels aliments (el 70 per cent del total), “que s’han confirmat com el motor de creixement” del Comerç Just i “amb prou feines han patit l’impacte de la crisi “, ja que suposen el 65,4 per cent de les vendes totals. En segon lloc es troben els productes d’artesania (25 per cent), que segons ha indicat Donaire, ha patit un descens d’un 44 per cent a causa de la crisi econòmica.

Entre els productes alimentaris més venuts es troben el cafè (32,2 per cent), el cacau (12,3 per cent) i el sucre (6,5 per cent). En relació amb el fet que l’alimentació sigui el motor de creixement del Comerç Just, Donaire ha assegurat que el creixement futur de les vendes, que, segons ell, “està assegurat”, anirà de la mà dels productes alimentaris. No obstant, ha aclarit que “fer previsions a curt-mitjà termini és complicat”.

Finalment, ha precisat que “més del 90 per cent de les organitzacions que pertanyen a la CEJC proveeixen el mercat espanyol des d’abans de 2007 – un 50 per cent des del 2000 -“. Segons la seva opinió, aquestes dades “corroboren l’estabilitat del Comerç Just en comparació amb la volatilitat d’altres tipus de comerços que anteposen els beneficis a la justícia social”.

Podeu llegir els articles sobre l’estat acutal del Comerç Just a Espanya, la presentació i el próleg en català, aquí.

Descàrrega informe complet

Descàrrega nota de premsa

Font: Europa Press