Publicat el

2013 és l’Any Internacional de la Quinua, segon Nacions Unides.

Nacions Unides ha nomenat a 2013 com l’Any Internacional de la Quinua. Amb això vol reconèixer als pobles andins que han mantingut aquest aliment des de fa segles a través de pràctiques de cultiu ancestrals i ecològiques. A més, la FAO destaca la contribució de la quinua en la lluita contra la desnutrició gràcies a les seves propietats nutritives. Les organitzacions de Comerç Just duen 20 anys distribuint quinua al nostre país procedent de petites organitzacions camperoles de Bolívia i Equador.

La quinua és l’únic vegetal que posseeix tots els aminoàcids essencials, vitamines i oligoelements necessaris per a l’ésser humà. Es caracteritza pel seu alt contingut en proteïnes i és font de ferro, fòsfor i calci.

No conté gluten, és ric en fibra i els seus greixos són monoinsaturats i poliinsaturats, per tant disminueix el nivell de colesterol. Per tot això, la FAO considera a la quinua com el “aliment perfecte” i és utilitzada no solament en dietes comunes sinó també en especials com les de persones vegetarianes, celiaques, diabètiques, intolerants a la lactosa o esportistes d’alt rendiment.

El seu cultiu ha estat preservat per les poblacions indígenes dels Andes durant segles, des del període pre-inca. És capaç de créixer en terrenys a nivell del mar o a 4000 metres d’altura i suportar temperatures des de –4º fins a 38 graus.

Les organitzacions de Comerç Just distribueixen quinua en gra i aliments derivats com a pasta, galetes, dolces (barrites, xocolatines…) o cereals, des de principis dels 90.

Per als grups agricultors, la venda de quinua a través de la xarxa de Comerç Just suposa una font d’ingressos estable, un preu adequat pel seu treball, la conservació de les seves pràctiques de cultiu i la valoració de la seva identitat cultural.

Una de les principals organitzacions productores de quinua de Comerç Just és la boliviana ANAPQUI (Associació Nacional de Productors de Quinua)que agrupa a 1500 famílies de l’altiplà, organitzades en petits grups i, al mateix temps, en 7 associacions regionals. Conreen quinua orgànica sense utilitzar agroquimics. Una altra entidat de referència és l’equatoriana MCCH (Maquita Cuchunchic-Comercialitzando como Hermanos) que engloba a 400 grups agricultors i artesans de diferents departaments sota els criteris del Comerç Just.

Com podem preparar aquest virtuos aliment?

Aquí us compartim algunes receptes per aprofitar les propietats de la quínua:

Més idees podràs trobar aquí!