25 anys fent Comerç Just. Vine a celebrar-ho el 14 de febrer!

Era el 14 de febrer de 1994 quan un grup de joves es reuniren a Palma per iniciar un moviment que fins a les hores ningú n’havia sentit parlar gaire: el Comerç Just.

Al Casal d’Entitats Ciutadanes del carrer Montenegro es fundà la primera associació mallorquina de Comerç Just, la qual adoptà el símbol de la senalla i el nom de S’Altra Senalla. Volien reivindicar una ALTRA manera d’entendre el comerç internacional i, sobretot, una ALTRA manera d’omplir la senalla: amb responsabilitat, solidaritat i dignitat.

Després d’anar durant mesos a fires i mercats per donar a conèixer el comerç just, es va obrir la primera botiga al carrer de l’Oli, al costat de la plaça Major. Al llarg d’aquests 25 anys el més important ha estat veure créixer el comerç just en col·lectiu, amb persones sòcies, gent voluntària,  consumidores compromeses, centres educatius i també amb els suports institucionals de l’Ajuntament, el Consell i del Govern.

L’objectiu era clar: facilitar la comercialització de productes del Sud fets amb dignitat, i sensibilitzar la ciutadania del valor afegit del CJ i del poder dels consumidors per canviar les regles del joc comercial.

Algunes dades del 2017:

  • Més de 10.000 alumnes i professors es varen beneficiar de les nostres activitats educatives dutes a terme a 42 centres educatius.
  • Es varen incorporar a la botiga productes locals, ecològics i envasats de 8 petits productors mallorquins.
  • Després dels anys de la crisi, les vendes de productes d’artesania, alimentació, cosmètica i roba de comerç just varen repunta lleugerament (i continuen en augment) i en el 2017 varen ser de 118.826 €.
  • També va créixer la distribució de productes de comerç just a altres botigues

S’han viscut moments inoblidables als tres locals comercials pels quals hem passat (carrer de l’Oli, carrer 31 desembre, carrer Arxiduc Lluís Salvador on hi ha ara la botiga) però també s’han organitzat festes a la plaça Major, plaça de l’Olivar, plaça Espanya i altres municipis de part forana.

L’Associació ha acollit representants de grups productors del sud amb els quals treballam: organitzacions de cafetalers centroamericans, artesans de la fusta de Sri Lanka i membres de plataformes que pertanyen a la Organització Mundial de Comerç Just (WFTO).

Per tot això el proper dijous 14 de febrer a partir de les 18:00 S’Altra Senalla convida a totes les persones que han format part d’aquests 25 anys a passar per la botiga a fer un brindis per S’altra Senalla i el Comerç Just. I per afrontar plegats nous reptes. A les 19h30 tendrem l’actuació de Tambors per la Pau. Vos hi esperam!

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.